• Vlot Groningen

Ingrid Croeze - cliënt vertelt over cursus bij Vlot en brief Wethouder


Wethouder tevens loco-burgemeester Plandsoen en medewerkers van de gemeente Leek waren op bezoek bij Ingrid Croeze, één van onze cliënten. Ingrid vertelde over haar ervaringen met medewerkers van de WMO en over de cursus de kunst van wonen die zij heeft gevolgd. Hierbij een verslag van haar:

Goedemiddag dames en heren.

Bij dezen heet ik jullie welkom in mijn huis. Ik vind het een hele eer om u hier te mogen ontvangen. Ik bied u bij dezen aan een kopje koffie of thee. Het staat voor u klaar.

(Ingrid wil gebak serveren)

Dan Ingrid haar verhaal:

Ik heb een cursus gedaan: “De kunst van wonen”. Deze werd gegeven in Groningen, door Lentis en Harriët Geuzinge. Hier ging ik heen met mijn begeleider, Trijntje de Boer-Sikkema. van Vlot Groningen

Daar heb ik het volgende geleerd:

  • Papieren ordenen

  • Budgetteren Gezond koken wat ook past bij mijn budget

  • Het belang van bewegen en frisse lucht inademen

  • Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen en een positieve kijk op mezelf te krijgen

  • Wat je moet doen als je een eigen huis krijgt, wat je moet betalen, of het huis in goede staat is. Dus nooit een huurhuis zomaar accepteren. Eerst door het huis gaan met een opzichter en kijken of alles klopt. Zo niet, dit doorgeven en ook controleren of alles is gerepareerd wat moet of vervangen wat nodig is, voordat je een handtekening zet.

  • Ik heb geleerd hoe je met buren in gesprek moet gaan als je een meningsverschil hebt

  • Wat je moet doen als je burenoverlast hebt. Je kunt boos worden maar ook in gesprek gaan. Altijd fatsoenlijk blijven. Als uiterste middel kun je altijd nog naar de politie gaan om hulp te vragen.

  • Maar ook nu ik ziek ben wil ik zo lang mogelijk vasthouden dat het belangrijk is om toch onder de mensen te blijven. Vooral hen die mij dierbaar zijn. Maar ook even een boodschap doen bij de Jumbo of samen met mijn dochter naar de bibliotheek. Zo kan ik haar nog helpen om boeken uit te zoeken die zij kan lezen en begrijpen.

Eerder had ik ook geleerd hoe ik voor mezelf mocht opkomen en dat ik ook belangrijk ben. Ik had al geleerd dat het belangrijk is om mijn huis schoon te houden en hierin ritme aan te brengen.

Spullen opruimen: dat geeft ook ruimte in mijn hoofd. Dat kon ik leren en dat kan ik nu ook mijn kinderen beter leren.

De behandeling van het WMO was heel goed. Petra Weidenaar, (WMO-consulente )is hier 2 keer geweest en begreep me wat ik nodig had en bij de evaluatie heeft ze gezegd dat ze heel trots op me is. Dat ik heel hard heb gewerkt en dat ik zichtbaar en merkbaar sterker ben geworden.

De begeleiding van Trijntje van Vlot Groningen vind ik helemaal goed. Hier ben ik heel tevreden over.

Ik heb op de cursus en thuis heel erg veel geleerd waar ik erg blij mee ben. Ons gezin is hier heel erg mee geholpen.

12-4-2017 Leek,

Geachte heer de wethouder,

Nu ik u dit allemaal heb verteld, na wat ik heb geleerd op deze leuke en gezellige cursus, zou ik u het volgende willen vragen / voorstellen:

Deze cursus werd gegeven in Groningen, maar er waren misschien ook wel een groep mensen die deze cursus ook wel willen doen. Maar misschien zijn zij niet in de mogelijkheid om er naar toe te gaan, zoals bijv met de bus , trein, taxi enz. Omdat ze het bijv niet kunnen betalen.

Nu is mijn vraag aan u meneer de wethouder:

Zou er geen mogelijkheid zijn dat deze cursus hier in Leek zou kunnen komen / worden gegeven.

Het zou in Punt 1 kunnen. Zodat deze groep ok de kans kan krijgen om deze cursus ook een keer bij te wonen. Het is gezellig, leuk en leerzaam.

Mijn vraag is: “zou u zich hierover willen buigen en met uw collega's rondom de tafel willen gaan zitten.

Alvast mijn dank.

Ingrid Croeze – v.d. Heide